Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mikrobiyota Konulu Seminer Düzenledi


Girne Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Seminerleri kapsamında Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mikrobiyota konulu bir etkinlik düzenledi.

28 Nisan 2022 tarihinde gerçekleşen etkinlikte Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş ve Girne Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Özel Yürüker konuşmacı olarak yer aldı.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu Cumhuriyet Salonunda düzenlenen seminerde Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüveyde Bundak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Uğur Ergür, Girne Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şevket Direktör, akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Uğur Ergür seminerin açılışında başta konuşmacılar olmak üzere tüm katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

Seminerde ilk olarak söz alan Yrd. Doç. Dr. Özel Yürüker “ Mikrobiyota ve İmmün Sistem İlişkisi” konulu sunumunda immün sistemin genel olarak nasıl çalıştığına, immün sistem bileşenlerine ve bu sistemi oluşturan organlara değindi.

Konuşmasında mikrobiyota nedir ve nelerden oluşur sorularına da detaylı olarak açıklık getiren Yrd. Doç. Dr. Özel Yürüker , ilk kez 1989 yılında David Strachan tarafından ortaya atılan hijyen hipotezine özellikle vurgu yaparak insan ne kadar steril ortamdaysa ve enfeksiyon etkenleriyle ne kadar az karşılaşıyorsa bağışıklık sisteminin de o kadar kötü eğitildiğinin altını çizdi.

Sağlıklı bir beslenme düzeninin en önemli unsurları zamanlama, içerik ve miktardır
“ Mikrobiyota, Diyet ve Enerji Dengesi ” başlıklı bir konuşma yapan Prof. Dr. Murat Baş ise öncelikle sindirim kanalının işlevine ve kişiye göre değişen yapısına değindi.

Bu bağlamda mukus tabakasının öneminin altını çizen Prof. Dr. Baş, çeşitli sebeplerle bağırsak bütünlüğü bozulduğunda metabolik sorunlar ve kronik hastalıklar meydana gelebileceğini söyledi.
Bağırsak mikrobiyotasını etkileyen anahtar etmenleri de sıralayan Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Baş , diyetin mikrobiyotaya etkisi üzerinde durdu ve yararlı organizmaların kaybı anlamına gelen disbiyozis kavramına da atıfta bulunarak obezite, diyabet , kanser gibi rahatsızlıklara yol açtığını hatırlattı.

Prof. Dr. Baş, bireylerin yaşadığı ortamın hastalıkların artmasına etkisi üzerinden beslenme alışkanlıkları ile mikrobiyota arasındaki ilişkiye de değinirken Akdeniz diyetinin önemine vurgu yaptı.

Sağlıklı bir beslenme düzeninin en önemli unsurlarının zamanlama, içerik ve miktar olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Murat Baş konuşmasının devamında beyinle bağırsak arasındaki etkileşim (nervus vagus), polifenoller, TMAO molekülü gibi farklı başlıklara da yer verdi.

Soru-cevap bölümüyle tamamlanan seminerin sonunda Prof. Dr. Rüveyde Bundak Prof. Dr. Murat Baş’a bir plaket sunarken Girne Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kulübü üyeleri de konuşmacılara çiçek takdim etti.